Mrt-14: Uithangobject

Ik heb maar weer eens een tag toegevoegd. Aanvankelijk noemde ik die ‘Uithangbord’, maar eigenlijk ben ik meer van de ‘Uithangobjecten’. Afgelopen fietsvakantie kwam ik onder meer wat mooie tegen zoals een uithangcamera in Châlons-en-Champagne, een uithangos in Sasbach en een uithangschip in Rastatt. Drie jaar eerder had ik al eens zo’n uithangschip in het Zwitserse deel van Laufenburg op de foto gezet. Eerder in die vakantie viel me een uithangbed in een pensionnetje aan de Kocher op.

Dus zonder het te weten had ik er al wat verzameld. Uithangborden, dus gewoon in 2D met text er op, trouwens ook. De eerste die ik op m’n blog plaatste was van een fotograaf hier in de buurt. Dat was ruim 8 jaar geleden. De kettinkjes hangen er nog, maar het bord staat alweer wat jaren achter het raam.

In 2009 kwam ik deze tegen in hartje Hauwert:

Een gehucht (in Westfriesland tussen Hoorn en Enkhuizen) waar je zoiets niet verwacht. Het is een klein bungalowparkje met een knipoog naar het Zwarte Woud. Ooit was ik van plan om daar een berichtje over te maken, maar daar is het nooit van gekomen. Het was even speuren, maar nu komt hun uithangwaterrad hier mooi van pas.

In Alkmaar zijn er ook wel wat te vinden. Een minder opvallende net buiten de binnenstad hangt aan het Zeglis in Oud-Overdie:

Een paar jaar geleden het het Kruithuisje een nieuwe opgehangen in de binnenstad:

Die van de Nachtegaal (bij het Stadhuis) betreft een echt uithangbord.

Over een tijdje zal ik er nog een aantal op de foto zetten. Als het er genoeg zijn, dan bedenk ik er een wandelroute langs.

En als het om de uithangborden gaat, dan kan ik bij deze ook de weblog van Sjanne aanbevelen. Zij heeft er inmiddels ruim 40 op haar blog geplaatst.

Toch nog een kleine aanvulling. De foto rechts maakte ik een jaar of 5 terug in Delft. Het uithangbord is wel aardig, maar mij ging het destijds om de bijbehorende lantaarn.

Eigenlijk kom je uithangborden overal tegen; hier in de steden, maar ook erg veel in Zuid-Duitsland en Oostenrijk. Ik meen me ze ook te herinneren in de Groot-Britse steden, maar heb daar nooit foto’s van gemaakt. Eingenlijk dacht ik dat het in Frankrijk wel meeviel en die camera een gelukstreffer was. Maar toen ik de onderstaande foto van Laon beter bekeek , bleek het ook daar vol te hangen met smeedijzeren meuk.

Advertentie

Geplaatst op 2016-03-14, in Alkmaar en getagd als , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 19 reacties.

 1. Zoveel mooier en positief(/-ver) in het oog springend dan die puien van kunststofplaten.. een goeie nieuwe tag!

 2. Prachtig. Aantrekkelijk ook en duidelijker dan alle reclameborden.

 3. ps
  ik vraag me af hoe lang ze blijven hangen, zal diefstal niet op de loer liggen?

 4. Ik las je koptekst en toen dat ik dat je het over potloodventers ging schrijven, maar gelukkig is het wat serieuzer. Het blijven altijd leuke dingen om naar te kijken en/of te fotograferen.
  Heb er zelf ook al meerder op de gevoelige plaat vast gelegd.
  Ik vraag me af of meer buiten Nederland gebruikt worden, hier zie ik ze niet zo vaak.

 5. @Bertie: Ik weet er niet van dat ze ooit kapot worden gemaakt. Ook niet de moderne saaiere van een biermerk aan een kroeg.

 6. @Bytheway: Waarschijnlijk let je er meer op in het buitenland. Hier in Alkmaar had ik er zo 20 op de foto en in de loop der tijd komen er nog wel een paar bij. Waarschijnlijk is dat in het oude deel van Hoorn en Haarlem niet anders. Op een dorp zal het minder zijn, maar volgens mij heeft De Burg ook een fraaie: https://goo.gl/maps/izJt5svaMmx

 7. Soms heb je dat dat je achteraf denkt had ik er toen maar beter naar gekeken… Dan staat er iets op een foto, maar helaas terug gaan doe je zelden.

 8. Prachtig!
  Hoe kleine middenstanders hun klanten naar binnen kunnen halen.
  De uniforme gevels van het grootwinkelbedrijf mogen van mij weer snel verdwijnen.

  Vriendelijke groet,

 9. @Ximaar:
  Ik dacht hier aan omdat je er zo weinig meer ziet.
  Gapers bijvoorbeeld, sigarettenbeelden, bij de horeca zijn het veelal zielloze reclameborden of -lampen.

 10. @Bertie; Probleem is ook wat een mens definieert als uithangbord. Die passieve ijzeren platen aan een paar kettinkjes met een smeedijzeren muursteun zijn natuurlijk uit de tijd geraakt. Toch tel ik er hier in Alkmaar nog een stuk of 30 die daaraan voldoen. Een veel grotere groep zijn de borden van biermerken, maar die bungelen niet meer en geven soms licht. Vrijwel elke horeca-onderneming heeft er wel een paar al dan niet voorzien van de eigen naam er onder. Die lichtbakken hebben natuurlijk een opmars gemaakt en kan je ook zie als het donker is. Verder zijn er steunen gekomen met daartussen een soort vlag van doek. En tegenwoordig zie je erg van van die klapborden op de stoep. Die rollen ze aan het eind van de dag naarbinnen. De inhoud daarvan is ook eenvoudig te wijzigen. Kortom er zijn veel opvolgers, die ‘we’ minder authentiek vinden.

 11. @Dhyan: Dat dorpje heb ik ooit maar op 5km gemist, omdat ik een rustigere weg wilde nemen. Ik heb de streetviewlink er achter geplaatst. Ze hebben daar nog een flink aantal uithangborden.

 12. Leuke tag. Als je goed kijkt is er nog veel te zien op dat gebied.
  Ik verzamel al jaren kloppers, deurklinken, uithangtekens, straatmeubilair enz. en plaats hier http://ferrara-openronddedeur.blogspot.nl/ vaak kies ik voor een thema.

 13. @Ferrara: Welkom. Ik heb je verschillende blogs al eens bekeken. Heeft je naam te maken met de stad Ferrara? Als het om uithangobjecten gaat, dan valt de hoeveelheid wel mee. Ik heb hier in de stad gekeken en zeker 40 van de 44 valt onder de noemer uithangbord. Ik zal daar wel eens over bloggen, maar die vallen er eigenlijk buiten. Ik heb ook wat stokpaarden, maar kan daar hele tijden niets mee doen. Putdeksels met stadswapens, PEN-huisjes, watertorens en bijvoorbeeld bruggen. Van die laatste 3 liggen nog flink wat foto’s op de plank. Toch zijn het voor mij zijstraatjes, het meeste gaat over Alkmaar en fietsen. Maar dat is natuurlijk met van alles en nog wat te combineren. Via je blog zag ik ook bij gevelstenen het Emma-tegeltje niet ver van m’n huis. De grap is dat het ziekenhuis er vol mee hangt: https://ximaar.wordpress.com/2008/01/05/jan05_we/

 14. He, weer een nieuw item. Zo leer ik steeds beter om mij heen te kijken. Naast trafohuisjes, putdeksels ga ik nu ook op uithangborden letten. Wat leuk eigenlijk, want zo valt er onderweg waar je dan ook bent zo verschrikkelijk veel te zien, waar door je niet uitgekeken raakt. Ik kom deze zomer vast nog wel eens terug op de uithangbordenmaterie

 15. Wat leuk dat je naar mijn blog verwijst! Ja, zo nu en dan valt mijn oog op uithangborden. Vooral als ik in een nieuwe stad of streek kom zijn die uithangborden ook mooie aanleidingen om daar iets over te schrijven.

 16. @Jeanne: Je hebt er inmiddels behoorlijk wat verzameld en het kan nooit kwaad om uithangbordzoekers door te sturen. Inmiddels heb ik Alkmaar ‘geïnventariseerd’. Daar ga ik eerweeks nog 1 berichtje aan besteden aangezien het meest uithangborden zijn en het aantal 3D uithangobjecten zeer beperkt is. Maar goed ook, dat scheelt me weer wat tijd. ;-)

 1. Pingback: Uithangbord 57 | Sjannesblog

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: